Kjære dere! Først må jeg takke for alle fantastiske kommentarer jeg har fått den siste uken etter barnevelsignelsen!

For dere som ikke har lest de andre innleggene så er de her:

★ Innlegget fra den store dagen
★ Festbordet
★ Pynten i lokalet
★ Kakebordet
★ Gavene

Idag skal jeg dele oppskriften på min nye favorittkake som jeg laget i forbindelse med barnevelsignelsen. Oppskriften fant jeg hos Passion for baking, men jeg er ikke så glad i mørk sjokolade så etter to forsøk fikk jeg endelig en vellykket en. Denne kaken er en «konfektkake» vil jeg si, og den er farlig god, og vanskelig å kun ta en.

Nå har jeg skrevet oppskriften VELDIG i detalj, fordi jeg ofte får spørsmål om «det ene og det andre» i ettertid, så derfor er jeg heller litt nøye når jeg skriver oppskriften. Så selvom oppskriften er «lang», så er det IKKE vanskelig å lage denne altså! :) Veldig enkel og veldig god!!

1

Et par starttips som jeg har erfart er lurt å følge:

★ Romtempererte råvarer gir uten tvil bedre bakeresultat. GJERNE fra dagen før!
★ Når man skal røre smør og sukker i deigen som skal på toppen – bruk kjøkkenmaskin med «K-spade» (Grind) for at resultatet skal bli best mulig. Jeg erfarte nemlig dette hadde STOR forskjell. Se lengre ned.
★ Sikt alltid melet før du tar det i røren. Gjerne 2-3 ganger. Da blir resultatet best.
★ Kaken kan fryses, så kan lages på forhånd av et selskap f. eks. Er også utrolig genialt å ha den stående i fryseren, så kan man ta opp en og en bit/litt og litt.
★ Jeg laget hele browniesen i en kjele, ikke bakebolle.
★ La kaken stå i frysren 1 time før du skjærer den i biter, da blir den lett å skjære.

2

DU TRENGER: 

BROWNIESBUNN
400 gram lys kokesjokolade
★ 280 gram smør
★ 350 gram brunt sukker
★ 6 egg
★ 150 gram hvetemel
★ 1 ss sterk kaffe (eller 1 ts vaniljeekstrakt/essens)

COOKIE-DOUGH
★ 170 gram smør
★ 170 gram sukker
★ 150 gram brunt sukker
★ 200 gram hvetemel
★ 2 ts vaniljeekstrakt (eller vaniljeessens)
★ 3 ss melk (ca)
★ 200 gram melkesjokolade

TOPPING
★ ca 50 gram smeltet lys kokesjokolade/melkesjokolade
★ Ca 50 gram hakket melkesjokolade
★ Matfett

FREMGANGSMÅTE BROWNIES

★ Forvarm ovnen til 180 grader

★ Start med å smelte smør og sjokoladen sammen i en kjele på svak varme på komfyren, over et vannbad eller i mikroen. Rør til alt er smeltet.
★ Tilsett brunt sukker og rør godt.
★ Tilsett eggene, og pisk det godt sammen med en håndmikser (eller for hånd)
★ Fortsett å tilsett sterk kaffe (eller vaniljeekstrak/essens ettersom hvilken smak du liker best)
★ Avslutt med å tilsette godt siktet mel og bland alt godt sammen.

★ Hell røren i en firkantet kakeform med målene 20 x 30 cm.
★ Stek på 180 grader i 30 minutter.
★ Når kaken er ferdig kan den være litt «oppblåst» – jeg har da brukt en gryteklut som jeg har «trykket» kaken forsiktig ned med. Den synker også noe sammen mens den avkjøles.
★ La kaken avkjøles mens du lager cookie-dough.

3

FREMGANGSMÅTE COOKIE-DOUGH

Mens kaken avkjøles lager du cookie-dough (Altså… kjeksdeig). Da jeg prøvde å lage denne første gangen ble den skikkelig misslykket. Jeg fikk ikke ordentlig til å piske smør og sukker «fluffy» og det ble bare en fæl «klump». Etter litt googling, og lesing fant jeg ut at det var pga feil røreredskap. Jeg prøvde å piske med vanlig miksmaster – UTEN hell. Deretter prøvde jeg med K-redskapet (grind) på kjøkkenmaskinen og resultatet ble noe HELT annet. Over på bildet ser dere forskjellen. Til venstre er den første jeg laget med miksmaster og til høyre den som ble vellykket med K-spaden.

★ Start med å røre smør, sukker og bruntsukker flyffy. Man må røre en god stund for å få resultatet som man skal. Stopp underveis og dytt røren ned med en slikkepott så man får med alt når man rører den.
★ Tilsett vaniljeekstrakt/essens.
★ Deretter tilsettes hvetemelet.
★ Tilsett melken, en og en skje. Nå har du mulighet til å regulere konsistensen på kjeksdeigen. Jeg erfarte at jeg burde ha den litt «løsere» enn vanlig cookie-dough slik at den skulle bli lettere å smøre den utover kaken tilslutt.
★ Tilsett hakket melkesjokolade.

4

★ Deigen skal IKKE stekes, men smøres på kaken. Fordel cookie-doughen utover browniesbunnen. Jeg fant ut at den beste måten å gjøre det på var å bruke en spiseskje og en teskje og smøre den forsiktig utover. Ikke gjør det for hardt, fordi da risikerer du at du smører «med deg» brownieslokket», fordi den henger litt igjen i deigen.
★ Smelt ca 50 gram sjokolade i en bolle i mikroen. Tilsett matfett så den blir tynnere. Ca 1 teskje. Prøv deg frem! Hell sjokoladen over kaken en en «tynn stråle». Jeg laget et «kyssmønster» med å bruke en spiseskje som jeg tok rennende sjokolade på og hellet fort over kaken, på «kryss og tvers».
★ Avslutt med hakket sjokolade på toppen.

5

Over er den første kaken jeg laget. Den laget jeg uten matfett og sjokoladen ble litt tykk og ble derfor vanskelig å lage i «strimler». Erfarte da at det var lurt å bruke litt matfett i.

★ Server kaken med en deilig kopp kaffe… F. eks kaffe latte?

Vi har tidligere hatt en Dolce Gusto-maskin fra Jernia sin nettbutikk. Den ble desverre ødelagt og jeg skulle reklamere. Da fant jeg ut at de hadde byttet konsept til «komplett home«. Jeg sendte min inn på reklamasjon, men siden de ikke hadde Dolge Custo-maskiner der lengre så jeg måtte finne meg en annen vare. Etter å lest bloggen til Jorid var jeg veldig nyskjerrig på Nespresso Citiz&Milk, så da falt valget på den. Og jeg er VELDIG glad for det. Personlig liker jeg kaffen MYE bedre på denne. Her bruker man ekte melk i egen melkeskummer, så smaken blir veldig mye bedre da synes jeg. Jeg drikker mest melkekaffe, mens Magnus drikker vanlig sort kaffe. Han er også veldig mye mer fornøyd med kaffesmaken på denne. Fikk en kommentar på instagram om jeg kunne dele «oppskrifter» på kaffe på denne så under kommer den jeg bruker mest.

Var veldig spent på maskinen, siden vi må kjøpe kapsler på nett – men det har gått veldig bra. Har en app på telefonen og da kan vi lett bestille flere.

6

KAFFE LATTE M/KARAMELL

★ 1 dl melk som steames i melkesteamer (Jeg bruker lettmelk)
★ Lag ekspresso (Jeg bruker sort eller lilla nespressokapsel)
★ Hell melken i et glass
★ Tilsett ekspressokaffen
★ Bruk 1 ts kaffesirup (Jeg elsker karamell)

Jeg bruker også, bittelitt brunt sukker (Kjøpt hos Nespresso) for å få litt søtsmak på melkeskummet.

For dere som lurer på kaffesirupen. Jeg kjøpte min på en lokal kaffebar i storgata i Porsgrunn. Etter et tips fra Tina Henden, har jeg også funnet en nettbutikk som selger ulike Monin-sirpuper. Og etter litt googling fant jeg en til som selger Barista-siruper. Jeg har ikke prøvd noen av disse selv, og har kun erfaring med «Da Vinci sirupene» (en butikk til her). Vet ikke hvem som er best jeg! Jeg savner en «toffeesaus» – så det er jeg på jakt etter.

sirup

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...